Protezle Yaşam ve Önemli Bilgiler

Protezlerin amacı doğuştan veya ampütasyon sebebiyle eksik veya yetersiz olan uzvun yarattığı hareket ve estetik sorunu gidermektir. Protez ihtiyacının sebebi farketmeksizin, protez kullanısının yaşam şekli ve talepleri doğrultusunda en uygun protezin seçilmesi oldukça önemlidir. Kullanılan protezin, kaybedilen uzvu ve fonksiyonlarını en yüksek seviyede taklit etmesi gerekmektedir. Bu nedenle hastanın hastaya en uygun teknolojiyi, yüksek kalitede sunmak gerekmektedir. 

Anadolu Ortopedi ailesi olarak 1988'den bu yana, dünyanın birçok farklı yerinden temin ettiğimiz yüksek kalite ve teknolojiye sahip protez parça ve ekipmanları kullanarak, kişiye özel hastalarımıza kişiye özel imalat yapmaktayız. 

Uygulama sonrası hastanın protezine alışması ve tam olarak verim alabilmesi için uzman prostetist eşliğinde rehabilitasyon alması şarttır. En yüksek verim için; doğru teknoloji, yüksek kalite ve detaylı rehabilitasyon süreci vazgeçilmezdir.  

Değerlendirme

Protez uygulama sürecinin başında, prostetist hasta ile görüşerek, aktivite seviyesini ve beklentilerini değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda hangi tip protez parçalarının ve teknolojinin kullanılacağına karar verip, hastaya detaylı açıklama yapar. 

Ölçü

Değerlendirme sonucunda yapılmasına karar verilen protez, kişiye özel uygulama gerektirmektedir. Bu sebepten protezin soket kısmı ve diğer bileşenlerinin boyutlarını belirlemek için alçı ile kalıp alma ve metrik ölçüm yapılır. 

İmalat

Ölçü işlemi sonucunda elde edilen alçı kalıptan ile hastanın birebir ölçüde güdük modeli oluşturulur. Ardından metrik ölçümler, belirlenen soket tekniğine uygun olacak şekilde, soket oluşturulur. Soket kısmı oluşturulduktan sonra belirlenen protez parçaları yine hasta ölçüm verilerine göre ayarlanır ve sokete bağlanır. 

Deneme

İmalatı tamamlanan protez hasta üzerinde denenir. Bu süreçte hasta ve prostetist sürekli iletişim halindedir. Prosthetist ve hasta, soket veya diğer parçalarda hiçbir uyumsuzluk veya sorun olmadığından emin olana kadar, prosthetist protez üzerinde değişiklikler yapmaya devam eder. 

Rehabilitasyon

Protezin hastaya uyumu tam olarak gerçekleştirildikten sonra, hastanın protezine alışması, fonksiyonlarını deneyerek görmesi ve uygulaması gerekmektedir. Bu nedenle prostetist, gerekli gördüğü sürece rehabilitasyona devam edecektir. Bu süreçte doğru yönlendirme ve hastanın çaba göstermesi oldukça önemli ve etklidir. Rehabilitasyon sürecindeki başarı, sonrasında protez kullanım konforuna doğrudan etki edecektir.